Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Pannenkoek met appeltjes (bij zonsopgang)

ZoetPosted by Evelien Rutten Sat, March 21, 2009 08:26:14

Als kind groeide ik op tussen de bossen, waar ik roodkapje-gewijs op zoek ging naar bessen. Samen met mijn vader of grootvader zat ik gehurkt met een plastic emmertje heel voorzichtig één voor één alle bosbessen van de takjes te plukken. 's Avonds controleerde mijn moeder of ik ergens een teek had. Meestal was dat zo. Die werd er dan zonder pardon uitgetrokken met een pincet. Die hele Lyme Disease paniek, waardoor niemand nog een bos durft betreden, was nog niet uitgebroken. Teken waren vervelend, maar niet dodelijk.

Als we dan thuis waren gekomen met paarse vingers, tanden en lippen (one for you, one for me), werd de helft van de bessen meteen ingevroren voor minder zonnige tijden. Van de rest maakten we bosbessenmilkshake of... pannenkoeken! Dieppaarse pannenkoeken met ontplofte besjes erin. Eerlijk? Ik vond dat verschrikkelijk. Alles wat lekker is aan de bosbes, dat zurige frisse, is verdwenen als je 'm opwarmt. Véél lekkerder vond ik de herfstige variant van mama's pannenkoeken: die met appeltjes uit de tuin.

Ik herinner mij dat ik op kot zat en ze probeerde na te maken. Het ziet er zo bedrieglijk eenvoudig uit, maar hoe krijg je die pannenkoek omgedraaid, zonder dat ze in 3 stukken breekt??? Het antwoord vond ik deze ochtend.

Ik werd om 6u wakker. Steven moet het hele weekend in Retie op een beurs gaan staan met boeken en dus bedacht ik met welk ontbijt ik hem het best de deur kon uitsturen. Geen brood meer. Cornflakes op. Wél eieren, melk en bloem. En appeltjes! Ik vloog het bed uit en begon meteen aan een pannenkoekenbeslag. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog nooit ofte nimmer een weegschaal heb gebruikt hiervoor. Ik volg mijn gevoel. Lopend, maar niet té lopend. Voilà, dat is mijn richtlijn.

Ik schilde een granny smith en sneed hem in plakjes, die ik enkele minuutjes aanbakte in boter en daarna weer uit de pan schepte. Daarna goot ik eerst wat deeg in de pan, en legde toen pas de appelschijfjes erbovenop. Vroeger werkte ik omgekeerd: schijfjes in de pan, deeg erover gieten. Als je de pannenkoek dan wilt omdraaien, blijven de appels aan de pan plakken. Op deze manier zitten ze vast in het deeg. Omdraaien deed ik met behulp van een bord.

En kijk... Bij zonsopgang presenteerde ik Steven zijn allereerste appelpannenkoek! (plus een stapel 'gewone' flensjes)

Dit heb je nodig voor 8 appelpannenkoeken
4 eieren - een ontbijtkom zelfrijzende bloem (gezeefd!) - ± 1/2 liter halfvolle melk - een zakje vanillesuiker - een snufje zout - 4 granny smith appels (of boskoop, ook heel lekker) - echte boter

Zo maak je het
Klop de eieren los met de vanillesuiker. Voeg dan de bloem en het snufje zout toe en meng tot een stevig papje. Giet er al roerend net zoveel melk bij tot je een vloeibare, niet te dikke substantie hebt. Misschien heb je minder melk nodig, misschien meer. Dat hangt af van de grootte van je eieren.
Schil de appels en snij ze in plakjes (verwijder de klokhuizen).
Smelt wat boter in een pan met anti-aanbaklaag en bak de appelschijfjes 2 à 3 minuten in de pan. Ze moeten niet verkleuren. Schep ze dan uit de pan.
Smelt opnieuw wat boter en giet er met een pollepel pannenkoekenbeslag in. Liever iets te veel dan te weinig, met dunne flensjes werkt het niet.
Druk meteen enkele plakjes appel in het deeg (van 1/2 appel). Zet het vuur niet te hoog! Laat rustig even garen. Maak de randjes los met een platte schep en ga er een beetje onderin om te voelen of de pannenkoek "al loslaat" van de pan. Leg er dan een bord op en draai de pan om, zodat de pannenkoek op het bord ligt. Schuif de pannenkoek nu met de appeltjes naar beneden terug in de pan. Laat héél rustig nog enkele minuten verder bakken.
Werk zo de rest van het deeg en de appeltjes op.

TIPS: - Gebruik geen al te grote pan.
- Bak eerst een gewoon flensje in de pan, de eerste mislukt toch altijd en dan is de pan 'klaar'!


  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post107