Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Bolognaise: niet de échte, maar zoals ze zou moeten zijn.

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Fri, March 20, 2009 07:36:05

Twee dagen na elkaar pasta? Moet kunnen als je ziek bent. Gisteren waagde ik mij aan de grootste klassieker aller tijden: spaghetti bolognaise. Niemand, maar dan ook niemand kan beweren dat hij of zij het ultieme recept kent (historisch verantwoord en al) van bolognaisesaus. Zelfs in Bologna verschillen de meningen. Er zijn wel een aantal typisch Vlaamse "fouten" die we kunnen identificeren.

- Bolognaise bevat geen varkensgehakt, maar runder- of kalfsgehakt.
- Bolognaise bevat geen paprika, champignons, courgettes of aubergines. Wel ui, wortel en selder.
- Bolognaise is niet klaar in een wip en een gauw. De saus moet uren sudderen.
- Bolognaise wordt niet op smaak gebracht met een Piet Huysentruyt kruidenmix. Sorry Piet.

Natuurlijk is het recept van uw moeder/vader/vriend/vriendin het beste recept ter wereld. En natuurlijk geloof je voor geen meter dat iemand anders het beter kan. En toch, beste lezer. En toch. Het kan geen kwaad om eens over de haag te kijken en binnen te loeren in de keuken van een ander. Al is het maar om uw eigen recept te verfijnen. Aangezien ik de hele dag ziek thuis was om vanuit mijn bed te werken (zelfstandigen kennen geen moment van rust, enkel koken zorgt voor wat afleiding in hun hectische leven), heeft mijn bolognaisesaus hier uren staan pruttelen. Elke keer als ik een nieuwe pot thee ging zetten, roerde ik even en snoof ik de alsmaar heerlijker wordende geuren op in de keuken.

Misschien moet ik u de redenen geven waarom ik denk dat mijn versie van deze klassieker misschien wel de lekkerste is?

- Ik maal mijn eigen gehakt in de gehaktmolen: een mengsel van rund en kalf. Mij zullen ze niet liggen hebben met hun afval!
- Samen met de uien bak ik een handvol fijngesneden pancetta: smaakmaker van jewelste.
- Ik voeg tijm, laurier én verse rozemarijn toe.
- Ik gebruik zeer goede rode wijn in de saus, geen brol.
- De saus mag bij mij uren sudderen. Ik ben niet ongeduldig.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien, fijngesneden - olijfolie - 100 g pancetta, fijngesneden - 500 g gemengd gehakt (rund/kalf) - 2 grote wortels, heel fijn gesneden - 100 g knolselder of 2 stengels groene selder, zeer fijn gesneden - 3 teentjes knoflook, fijngesneden - een groot blikje (of twee kleine) tomatenpuree - een groot glas rode wijn (liefst zware, bv. Argentijnse Malbec) - 2,5 dl kalfsfond (eventueel kant-en-klaar uit een bokaaltje, van Lacroix) - een groot blik gepelde tomaten (als er goede, verse tomaten zijn in de zomer, gebruik dan die) - 3 laurierblaadjes - een grote tak rozemarijn - enkele takjes tijm - 1 eetlepel oregano - een snufje cayennepeper - zwarte peper - zout

Zo maak je het
Fruit de uien glazig in olijfolie. Voeg de pancetta toe en laat ze meebakken tot ze lichtjes bruint. Voeg dan het gehakt toe en blijf roeren tot het kruimelig is en niet meer roze. Voeg dan de wortels, knolselder en knoflook toe. Laat rustig meebakken. Schep er dan de tomatenpuree bij en roer goed. Laat deze even meebakken (dan verdwijnt de bittere smaak van de puree). Overgiet met de wijn en laat deze bijna volledig wegkoken. Voeg dan de fond en de gepelde tomaten toe. Nu mag je ook de laurierblaadjes, de rozemarijn, de tijm, de oregano en de cayennepeper toevoegen. Doe het deksel op de pan en laat minstens drie uur zachtjes sudderen. Persoonlijk schep ik af en toe het vet van de saus met een eetlepel. Op het einde heb je wel een koffiekopje vol! Laat ze nog een beetje inkoken zonder deksel. Breng op het einde de saus op smaak met peper en zout. Van deze saus heb je niet zo veel nodig bij de spaghetti, ze is erg geconcentreerd van smaak! Gebruik ze eventueel ook als basis voor lasagne.

PS: Gisterenavond zag ik een eerste voorstukje van "Komen Eten" voor volgende week. Mijn hart stond even stil toen ik mezelf totaal onverwacht op tv zag. Binnen die tien seconden zag ik alles waar ik voor vreesde: de sirtaki, de polonaise, Evelien die haar vingers verbrandt en een uit de context gerukte oneliner.

  • Comments(8)//www.evelienkooktlekker.be/#post106