Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Tonijnsla (zonder mayonaise)

VisPosted by Evelien Rutten Mon, March 16, 2009 22:41:34

Deze middag interviewde ik beenhouwer Jef Janssens van Slagerij Janssens uit Mol. Dat zegt u niets. Totdat ik u vertel dat Jef in hoogsteigen persoon de schellen hesp afsneed voor de begingeneriek van "Van Vlees en Bloed". Tijdens de opnames van die serie adviseerde hij de cast over de beenhouwersstiel. Jef spreekt met een heerlijk sappig Kempens accent, een beetje zoals Bart Peeters en Hugo Matthijssen in de huid van Jéhaan en Pe'trick. Als hij je uitlegt waarom het deel bovenop het schouderblad het lekkerste stuk rundvlees is, klinkt dat meteen zo geloofwaardig dat je niet kunt wachten om zelf een koe aan de haak te slaan en uit te benen.

Maar daar heb ik het juiste diploma (nog) niet voor.

's Avonds stond ik dan weer bij een andere slager, die mij iets minder lyrisch te woord stond. Aangezien ik mijn beurt moest afwachten had ik zeeën van tijd om de esthetisch uitgestalde slaatjes te bestuderen. In mijn ogen zijn dat restjes die opgewerkt moesten worden. Mij maak je niet wijs dat een slager zijn beste hesp in de vleessla verwerkt. Of dat hij zijn kakelverse scharreleieren degradeert tot fijngesneden eiersla in een plas mayonaise. Maar een mens doet wel ideeën op. Zo viel mijn oog op Portugese tonijnsla, met gedroogde tomaten en olijfolie in de plaats van mayonaise. Een lunchidee werd geboren!

Dit heb je nodig voor een heleboel boterhammen
een groot blikje tonijn in eigen nat - 1 sjalot of 4 lente-uitjes, fijngesneden - 1/2 tomaat, ontpit en in blokjes - 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie - 1 eetlepel kappertjes, fijngesneden - het sap en de geraspte schil van 1/2 limoen - een flinke scheut olijfolie - peper - zout

Zo maak je het
Meng alles in een kom. Roer goed en schep op brood.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post104