Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Broodpudding met een ernstige tic

ZoetPosted by Evelien Rutten Mon, March 02, 2009 23:45:04

Vorige week was ik nog maar eens op bezoek bij Maria, mijn 74-jarige compagnon van "Komen Eten" (ja ja, over 3 weken komt "het" op tv). Ze demonstreerde haar kleindochter hoe je broodpudding maakt. Als er nog een tv-zender op zoek is naar een nieuwe Piet Huysentruyt, dan hoeven ze niet langer te zoeken. Maria is een geboren lesgeefster. Elke drie minuten slaat ze je met een culinaire wijsheid om de oren die je meteen met vulpen wilt noteren in een elegant notitieboekje. Kennis die je zelf ook wilt doorgeven aan je eigen nog ongeboren kleindochters en -zonen.
Twee dagen later zat ik zelf met een zak oud brood op overschot. Tijd dus om mijn eigen versie te maken van broodpudding. Maria voegt een fijngesneden appeltje toe (boskoop) en een zakje vanillepudding. Wegens niet-in-huis zocht ik mijn heil in andere smaakmakers ( speculoos, cranberries & rum) en voegde ook nog meer specerijen toe (gember en nootmuskaat). De rum is volgens mij subliem, maar laat 'm gerust achterwege als je daar niet van houdt.

Dit heb je nodig voor 6 mini-broodpuddinkjes
500 g oud brood - melk - 3 speculooskoekjes (die je nog achterin de kast hebt liggen van Sinterklaas) - een kop rozijnen - enkele eetlepels gedroogde cranberries - 5 eieren - 1 theelepel kaneelpoeder - een beetje nootmuskaat - 4 eetlepels witte suiker - 4 eetlepels bruine suiker - 1 zakje vanillesuiker - een flinke scheut Strohrum (80°) - 1 eetlepel gemberpoeder - boter

Zo maak je het
Beboter 6 mini-ovenschaaltjes en zet ze in de koelkast (op die manier kunnen de puddinkjes er straks beter uitgehaald worden). Snij het oud brood in sneetjes en leg ze met de verbrokkelde speculoos in een kom. Overgiet met melk en laat 10 minuten weken. Knijp de melk er dan uit met je handen en verbrokkel het brood in een andere kom. Voeg de rozijnen, de cranberries, de losgeklopte eieren, het kaneelpoeder, de nootmuskaat, de suiker, de rum en het gemberpoeder toe. Roer goed en verdeel dan over de ovenschaaltjes. Maak de bovenkant goed nat en zet ze 20 à 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Prik erin met een saté-prikker om te checken of ze gaar zijn. De satéprikker moet min of meer droog zijn. Laat even afkoelen en snij de randjes dan los met een scherp mes. Stort uit op een rooster. Bestrooi met bloemsuiker als ze zijn afgekoeld.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post100