Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

De beste ravioli

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Fri, August 01, 2008 00:20:33
Blog Image
"Voor de foto's moet je dit boek niet kopen: bruine, smurrie-achtige brouwsels die onsmakelijk op een bord werden gegooid."

Ik kom uit een familie waar ravioli in blik perfect aanvaardbaar was. Tot mijn 21ste verkeerde ik dus in de waan dat ravioli hoort te smaken als melige wormen, opgevuld met hondenvoer. Jaren gingen voorbij. Ogen gingen open. Technieken werden aangeleerd. En gisteren creëerde ik de perfecte raviolivulling. Het recept voor het deeg en het vouwprincipe leende ik van Angela Hartnett, een Britse chef uit de stal van Gordon Ramsay. Ze schreef onlangs een boek dat volgens mij nog niet verkrijgbaar is in België: Cucina. Ik bestelde het via internet en heb het in één ruk uitgelezen. Voor de foto's moet je dit boek niet kopen: bruine, smurrie-achtige brouwsels die onsmakelijk op een bord werden gegooid. Bijna al mijn vriendinnen zouden dit boek daarom links laten liggen. Iedereen wil mooie plaatjes. Maar uit bittere ervaring weet ik dat een prachtige food-foto absoluut geen garantie is op succes. Ik wil smaak. Bekoring. Een zekere 'ooomph'. En die vind ik in de recepten van Angela. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de authentieke Italiaanse keuken.

Ravioli dus.

Vandaag kwam vriendin Evi op bezoek en we hadden wat te vieren. Een nieuw huis, het leven, champagne. We houden allebei van pasta en verfijnde smaakjes, ik wist dus wat me te doen stond. De ravioli had ik gisterenavond al gemaakt, die hoefde enkel nog drie minuten te koken et voilà. Stressvrije avond.

Dit heb je nodig voor 4 personen

200 g bloem (ik gebruik de speciale OO-bloem van De Cecco, in de meeste supermarkten) - 1/2 theelepel zout - 2 eieren - 250 g kastanjechampignons (bruin hoedje) - olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngesneden - 100 g Italiaanse charcuterie (pancetta, speck, parma, ...), zeer fijn gesneden - 1 dl room - zwarte peper - 4 eetlepels fijngesneden bladpeterselie - 1 theelepel truffelolie


Zo maak je het


1) Meng de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren hierin. Meng met je vingers tot een elastisch deeg. Het begint korrelig, maar hou vol. Kneed zeker tien minuten stevig door (of gebruik zoals ik de Kenwood). Verpak in plastic folie en leg 1 uur in de koelkast.

2) Nu maak je de vulling. Snij de champignons met een scherp mes zo fijn als je kunt. Verhit een steelpan tot 'ie echt heel heet is. Giet er wat olijfolie in en voeg de champignons toe. Roer goed en voeg dan de knoflook toe. Ze moeten echt bakken op een hoog vuur, anders verlies je al het vocht én de smaak van de champignons. Schep in een kommetje.

3) Bak nu in dezelfde pan de charcuterie tot ze knisperig is. Voeg de champignons terug toe en overgiet met de room. Laat snel inkoken tot de room eigenlijk helemaal is verdwenen.

4) Schep alles opnieuw in het kommetje en meng met de bladpeterselie. Breng op smaak met de peper en de truffelolie. Laat afkoelen. Let op dat dit mengsel niet te nat is.

5) Rol het pastadeeg nu uit tot lange vellen van 10 cm breed. Ik heb een pastamachine dus dat gaat zeer makkelijk, je kunt echter ook een deegrol gebruiken. (Courage!) Snij van elk vel één rand eraf met een gekarteld raviolirollertje. (Of doe dit niet. Het is puur eshetisch.)

6) Leg hoopjes vulling (1 theelepel) op 2,5 cm van elkaar op de repen deeg. Vouw eerst de ene kant over de vulling, daarna de andere (gekartelde) kant erbovenop. Snij met een scherp mesje de stukjes met vulling van elkaar los. Dit is je ravioli. Druk de lucht eruit en knijp de randen goed dicht. Bestrooi met bloem en leg naast elkaar op bakpapier als je ze wilt bewaren (1 dag in de koelkast).

7) Breng een grote pan water aan de kook. Voeg 1 eetlepel zout toe en dan de ravioli. Ze zijn klaar na 3 minuten. Giet voorzichtig af en leg op voorverwarmde borden.

8) Verhit snel een scheut olijfolie (veel) in een steelpan en voeg enkele blaadjes (laten we zeggen 8) fijngesneden salie toe. Salie is een onwaarschijnlijke smaakmaker, absoluut te proberen! Giet de salie-olijfolie over de ravioli. Bestrooi desgewenst nog met parmezaan en zwarte peper.


Dit is troost-eten waarbij je je hoofd tegen de borst van een geliefde wilt vlijen. En dan de rest van de dag lieve woordjes en kusjes.


Blog Image





  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post1