Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Tajine van lamsbout

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Tue, September 08, 2009 12:28:28

Mijn collega Jeroen is een allround journalist met tal van specialisaties. Naast emo-interviews en bizarre inleef-reportages schrijft hij ook filmkritieken. Hij deed me onlangs een interessant voorstel. "Evelien, binnenkort verschijnt er een film over eten met Meryl Streep in de hoofdrol. Ik mag haar gaan interviewen, maar het lijkt me meer iets voor jou. Geïnteresseerd?"
Geïnteresseerd?! Wat had je gedacht! Sinds Sophie's Choice, de film die een onuitwisbare indruk naliet op mijn kinderziel, wil ik la grande dame al ontmoeten. Ik regelde een artikel én een plaatsje op de Eurostar richting Parijs, waar het interview zou plaatsvinden. De film waar alles om draait, heet Julie & Julia. Enkele weken geleden mocht ik naar de persvoorstelling (release is ergens half oktober) en kwam totaal verrukt buiten. Over feelgood-movies gesproken... Pretty Woman is er niets tegen.

De film is een tweeluik. Aan de ene kant wordt het leven belicht van Julia Child, de Amerikaanse oerkok en de voorloper van Martha Stewart, Nigella Lawson en anderen. Typ haar naam eens in op youtube, dan kun je haar 'live' aan het werk zien. Hilarische madame! Die rol wordt dus gespeeld door Meryl Streep. Aan de andere kant krijgen we te zien hoe de 30-jarige Julie Powell (echt gebeurd, trouwens) een blog begint over eten. Deze rol wordt gespeeld door Amy Adams. Haar doel? Alle recepten (meer dan 500) uit het meesterwerk van Julia Child (The Art of Mastering French Cuisine) bereiden in één jaar tijd. Grappig is dat ik die blog al kende (http://blogs.salon.com/0001399/2002/08/25.html), maar niet wist dat het hele project was verfilmd.

Het interview zou vandaag plaatsvinden. Nu, meerbepaald. Ware het niet dat ik gisteren getroffen werd door buikgriep. En mensen met buikgriep zijn niet in staat om om 5 uur 's ochtends de trein te nemen naar Brussel, over te stappen op de Thalys, een taxi te nemen naar een poepsjiek hotel en dan netjes hun beurt af te wachten voor 'het interview'. Over gemiste kansen gesproken...

Enkele dagen voor "het virus" toesloeg en ik nog niet wist dat ik het interview moest laten schieten, heb ik me nog eens gewaagd aan slow cooking. Helemaal in de geest van Julia Child! Lekker ouderwets, ongehaast, met veel aandacht voor authentieke smaken. Ik had een vrije namiddag en besloot een tajine van lamsvlees te bereiden. Het is een sudderpotje dat om en nabij drie uur moet opstaan, niet echt doordeweekse kost dus (behalve als je zoals ik een foodie-freak bent). Ik kocht een lamsbout en versneed deze tot blokjes, een beetje zoals stoofvlees. Overtollig vet sneed ik eraf.

Ik gebruikte geen tajine (omdat ik geen gasfornuis heb maar verschrikkelijke keramische platen), maar met een creuset pan lukt het ook. Dit gerecht is ideaal voor gezellige, informele dinner parties met je beste vrienden.

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 lamsbout (± 1,5 kilo) mét de bout er nog in - boter - olijfolie - peper - zout - 2 grote uien, in ringen - 6 teentjes knoflook, fijngesneden - 1/2 liter kalfsbouillon - 1 eetlepel gemalen komijn - 1 eetlepel gemalen korianderzaadjes - 1 eetlepel gemberpoeder (of een stukje verse gember, fijngesneden) - een snufje kaneel (kun je ook weglaten) - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 1 zoete aardappel, geschild en in plakjes (of 2 wortels) - 1 courgette, in niet te kleine stukjes - 125 g groene boontjes - een bosje koriander

Zo maak je het
Leg de lamsbout op een snijplank voor je. Waarschijnlijk denk je nu: hoe begin ik hieraan?! Maakt niet uit. Neem gewoon het scherpste mes dat je hebt en begin met het zichtbare vet weg te snijden. Niet alles, een beetje vet mag. Snij dan grote lappen vlees van de bout en snij deze verder in blokjes (zoals stoofvlees). Bewaar de bout (grote knook in het midden) zelf ook, deze gaat mee in het stoofpotje en zal extra smaak geven.

Smelt de boter met de olie in een zware, gietijzeren pan waarop een deksel past (of gebruik een tajine die je op het gasvuur zet). Breng de blokjes vlees goed op smaak met veel zwarte peper en zout. "Masseer" peper en zout echt in het vlees. Bak het vlees dan in kleine porties, zoals je biefstukjes zou bakken. Als één portie klaar is, schep het dan uit de pan en begin aan de volgende portie. Waarschijnlijk krijg je al het vlees gebakken in 3 à 4 keer. Bak nu ook de bout zelf even aan.

Haal al het vlees uit de pan en bak nu de uiringen kort met de knoflook. Voeg het vlees met de bout terug toe en overgiet met de bouillon. Breng op smaak met de komijn, de koriander, de gember, de kaneel en het Spaans pepertje. Roer goed, leg het deksel op de pan en laat 2,5 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Als er te weinig vocht in de pan overblijft, voeg dan een beetje extra bouillon toe.

Voeg dan de zoete aardappel en de courgette toe. Kook de groene boontjes in zout water en giet ze af. Spoel ze meteen onder koud water. Voeg ze op het laatst toe aan de tajine. (Waarom de boontjes niet gewoon toevoegen? Dan krijgen ze een vreselijke kleur. Op deze manier blijven ze mooi groen). Verwijder de bout. Voeg helemaal op het laatst de koriander toe en serveer.

Tip: ik serveerde de tajine met brood en een salade van tomaat, uiringen, bladpeterselie, olijfolie, peper, zout en sumak (een poeder van gemalen bessen, kun je vinden bij Marokkaanse en Turkse winkeltjes).



  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post145

Noedels met Vietnamese balletjes

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Sat, August 29, 2009 06:39:58

Dit is een verschrikkelijke week. Sta mij toe om eens ernstig mijn hart te luchten. Het voelt aan alsof ik middenin een examenperiode zit, waarbij ik (zoals gewoonlijk) veel te lang heb gewacht om te beginnen met studeren. Alleen gaat het nu eens niet over mij, maar over Steven. Hij zit met een deadline voor een gi-gan-tische opdracht die afloopt op zondag. Hij is nu al een week vergroeid met zijn computer en de enige afleiding die hij had, was naar de rijschool gaan (waar hij elke keer nog gestresseerder van terugkwam dan hij al was). Ik ga dus alleen slapen, want hij werkt door tot 2u 's nachts. Opstaan is ook een eenzame bezigheid, want om 6u zit hij in zijn badjas al opnieuw op zijn klavier te tokkelen. Af en toe sta ik in de deuropening naar hem te kijken. Na vijf minuten merkt hij mijn aanwezigheid op, wat hem ertoe brengt om zijn hoofd 1 seconde naar rechts te draaien en zenuwachtig te herhalen wat hij me misschien al 80 keer heeft gezegd: "Veel werk!". Onze gezamelijke hobby van deze zomer is de volledige reeks van de fantastische tv-reeks The West Wing bekijken. We zitten aan seizoen 5 (van de 7) en ik heb al een voorsprong van 8 afleveringen. Het is anders, in je eentje enthousiast zijn over verhaallijnen. Daarnaast ben ik zelf in een soort van culinaire draaikolk beland, met de ene productie na de andere. Als ik niet in de keuken van iemand anders vertoef, sta ik zelf 8 uur non-stop in de potten te roeren. En om 10u 's avonds, na twee afleveringen van The West Wing, bereid ik me nog even voor op de volgende opnamedag door die ene moeilijke cake alvast in de oven te zetten en lijstjes te maken van de volgorde waarin ik alles moet afhandelen. Ons huis is tijdelijk verbouwd tot opnamestudio, waar 12 propvolle zakken styling (servies en dergelijke) rondslingeren. Als je vijf maanden zwanger bent, wordt bukken en heffen ineens een stuk minder aantrekkelijk, dat kan kan ik je verzekeren. Onze maaltijden van deze week bestaan uit restjes die overblijven van de producties. Pitabrood met omelet. Quiche met veldsla en gratin dauphinois. Perencakejes als dessert. De meest gelukte 'samenstelling' ga ik u niet onthouden. Ik at deze maaltijd in mijn eentje op dinsdag tijdens aflevering 11 van seizoen 5 van The West Wing (Steven was naar de rijschool). Het was zowat het enige lichtpuntje deze week.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 teentjes knoflook, gepeld - 1 stengel citroengras - een handvol korianderblaadjes - 1 Spaanse peper, ontpit - een stuk gember (3 cm), geschild - 500 g varkensgehakt - 1 theelepel suiker - 1 eetlepel vissaus (of sojasaus) - olie - een pak eiernoedels - 1 rode ui, in halve ringen - 1/2 courgette, in stukjes - 1/2 komkommer, in stukken - 2 wortels, in plakken - peper - zout

Zo maak je het
Mix de knoflook met het citroengras, de koriander, de helft van de Spaanse peper en de gember in de keukenrobot tot een gladde pasta. Meng deze met het gehakt. Breng verder op smaak met suiker en vissaus. Rol er balletjes van en bak deze in olie. Kook de eiernoedels en giet ze af. Spoel even onder koud water, zodat ze niet gaan plakken. Roerbak dan de rode ui met de courgette, de komkommer en de wortels. Voeg de noedels, de rest van de Spaanse peper (in stukjes) en de gehaktballetjes toe. Laat even goed heet worden en breng op smaak met peper en zout.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post143

Köfte

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Tue, April 07, 2009 21:38:20
U vroeg zich waarschijnlijk al af waar ik was, de voorbije week? Niet in mijn keuken, zoveel is zeker. Ik vertoefde wederom in het oppervlakkige land der breedbeelden en het flikkerende universum der kijkcijfers. Dit keer speelde ik geen hoofdrol, God beware me. Neen. We spreken over een minuscule bijrol. Als u even knipperde met uw ogen, was het al voorbij. Yours truly moest vijf keer op restaurant. Jawel, u leest het goed. Op RESTAURANT. Niet zo maar wat bijeengesprokkelde restaurants, maar DE restaurants. MIJN restaurants. Waarvan de potentiële toekomstige eigenaars zo genadeloos worden uitgekafferd door Peter Goossens en zo. Met huilbuien en hysterie tot gevolg.

Gelukkig mocht ik anoniem, stilletjes, zonder grote trom, de gelagzalen betreden. De cameramensen waren nauwelijks geïnteresseerd. Ik sprak te stil en zag er te normaal uit. Er waren andere, interessantere individuen die dolgraag hun 15 minutes of fame wilden claimen. Zodoende kon ik me concentreren op mijn gesprekspartners, het decor en het eten.

Dit bleef me bij.

Kortrijk: jonge makreel met venkel, tapenade van olijven en zalf van artisjokken. Zowat het lekkerste dat ik in tijden heb geproefd.
Turnhout: trio van tonijn. Erg yummie!
Sint-Niklaas: dressing van olijfolie en jeneverbessen op de kip. Een topper!
Diest: praline van geitenkaas met een laagje mandarijnencoulis. Heerlijk fris.
Sint-Truiden: slaatje van gerookte paling. Waanzinnig lekker.

Er waren legio "slechte punten" uit te delen, maar ik heb geen zin in recensentje spelen. Dat laat ik over aan de -ahum- "echten".

Na vijf copieuze maaltijden is het weer tijd voor iets compleet anders. Géén kabeljauw, géén varkenswangen, géén zwezeriken, géén Texaanse os.

Gewone, frisse kost dus. Zoals köfte, heerlijke spiesjes van gehakt. Normaal worden ze gemaakt met lamsgehakt, maar ik koos voor puur rundvlees. Redelijk droog, maar door toevoeging van een massa kruiden wordt het iets fenomenaals. Ik serveerde het met taboulé (zie eerdere post) en tzatziki, een romige yoghurtsaus met komkommer en munt.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de köfte: 500 g puur rundergehakt - 1 ei - 2 à 3 eetlepels broodkruim - 1 groen Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 2 sjalotten, fijngesneden - 2 tenen knoflook, fijngesneden - een bosje muntblaadjes, fijngesneden - een bosje koriander, fijngesneden - 1 eetlepel gedroogde munt - 1 theelepel komijnpoeder - 1 theelepel korianderpoeder - 1 theelepel paprikapoeder - peper - zout - olijfolie
Voor de tzatziki: een potje Griekse yoghurt - 1/3 komkommer, ontpit en fijngesneden - 1 teentje knoflook, fijngesneden - enkele blaadjes munt, fijngesneden - een scheutje olijfolie - peper - zout - een snufje komijnpoeder

Zo maak je het
De köfte: meng het gehakt met de rest van de ingrediënten. Vorm er met natte handen langwerpige, platte burgers van. Bestrijk ze lichtjes met olijfolie en gril of bak ze gaar. Je kunt er ook spiesjes van maken, kneed het gehakt dan rond de spies.
De tzatziki: meng alle ingrediënten. Serveer bij de köfte.

  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post114

Thaise groene curry

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Wed, April 01, 2009 20:13:10

Deze morgen had ik een afspraak vlakbij de Chinese buurt in Antwerpen. Toen ik terug naar mijn auto wandelde, sprong ik eerst even binnen bij de Thaise supermarkt (tegenover Sun Wah). In het koelvak zag ik plots de kleine, Thaise aubergines liggen die altijd zo moeilijk te vinden zijn. Aha! Binnen de drie seconden bungelde er een metalen winkelmandje aan mijn arm, volgeladen met alle ingrediënten voor groene curry. Als je de kans hebt om te werken met de echte ingrediënten, moet je niet twijfelen. Enkele maanden geleden proefde ik een Thaise groene curry naar een recept van Jamie Oliver. In dat recept was elk moeilijk te vinden ingrediënt vervangen door een westers alternatief. Resultaat? Saaie curry. Maar ik begrijp het wel. Als je in Lampernisse of Heers woont, moet je al bijna een dagtrip ondernemen om een Aziatische supermarkt te vinden. Kaffirlimoen, citroengras en Thaise basilicum vind je nu eenmaal niet bij de GB Express om de hoek. Als ik recepten zoek voor 'het tijdschrift' (mijn job), probeer ik zo toegankelijk mogelijk te werken. Dit recept zou zeker sneuvelen. Maar hier, op deze blog, waar ik geen rekening moet houden met lezerscijfers en adverteerders, ga ik mijn eigen gangetje. Je zult wat moeite moeten doen om de boodschappen tot een goed einde te brengen (in een grootstad wonen helpt), maar wie het ervoor over heeft, zal op het einde van de dag vingers en duimen kunnen aflikken. Want dit curry recept is GOED!

Je begint altijd met een currypasta, rood of groen. Ik vind de groene het lekkerst (de rode is met rode chilipepers). Deze pasta maak je in een vijzel of keukenrobot (ik doe het in de robot). Als je dit recept volgt, heb je genoeg voor 4 of 5 curries. Het is namelijk de moeite niet om maar een klein beetje te maken. Gelukkig kun je de pasta in een gesloten potje makkelijk een paar weken bewaren in de koelkast.

De currypasta is de basis van het gerecht. Mijn versie is spicy, maar niet te pikant. Je kunt daarna kiezen welke soort vis of vlees je gebruikt: kip, varkensvlees, rund, scampi's... Ik koos vandaag voor een hele kip (Franse kip van zeer goede kwaliteit), die ik in stukken sneed: 2 grote filets, 2 bouten en 2 dijen. Het karkas (met de vleugeltjes er nog aan) stak ik in de diepvries om er later een bouillon van te trekken. Je kunt ook kiezen voor stukjes kipfilet. Dat is makkelijker, maar de botjes in de kippenpoten en -dijen geven natuurlijk meer smaak aan de saus.

Dit heb je nodig voor 4 personen
VOOR DE CURRYPASTA: 2 grote sjalotten - 8 teentjes knoflook - 50 g verse gember (geschild) - 12 kleine, groene, chilipepertjes, zonder de pitjes! - 1 stengel citroengras - een bosje koriander (liefst met de wortels er nog aan) - 2 lente-uitjes - 3 kaffirlimoenblaadjes - 8 blaadjes Thaise basilicum - de geraspte schil van 1 limoen - 3 eetlepels arachideolie
VOOR HET GERECHT: 2 eetlepels arachideolie - een hele kip, in stukken gesneden - peper - zout - 1/2 liter kippenbouillon - 2,5 dl kokosmelk - 3 pakjes Thaise aubergines, gehalveerd - een pakje babymaïs - Thaise rijst - 3 lente-uitjes, fijngesneden - een bosje koriander - enkele blaadjes Thaise basilicum

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een kleine keukenrobot en mix tot een gladde pasta. Of doe dit in de vijzel. Verhit nu de olie in een grote pan (waar straks een deksel op past). Voeg 2 grote eetlepels van de currypasta toe. Pas op, dit spettert een beetje. Roer goed. Leg nu de stukken kip in de pan en bak ze aan alle kanten tot ze licht gekleurd zijn. Overgiet met de bouillon en de kokosmelk. Doe het deksel op de pan en laat 35 minuten pruttelen. Voeg dan de aubergines en de babymaïs toe. Laat nog 10 minuten pruttelen zonder deksel, zodat de saus kan inkoken. Bind ze eventueel met een beetje maïzena. Kook intussen ook wat Thaise witte rijst. Werk de saus op het laatst af met de lente-uitjes, de koriander en de basilicum.

TIP: de kippenbouten en dijen hebben meer tijd nodig om gaar te worden dan de kipfilets. Je kunt de filets na het bakken (en voor je de bouillon toevoegt) uit de pan halen en ze pas na 20 minuten terug in de saus leggen. Dan blijven ze sappiger.

TIP 2: als het echt niet anders kan... koop de currypasta dan kant-en-klaar bij Delhaize. Die is zeker niet slecht!

TIP 3: verwijder het vel van de stukken kip, dan is de saus veel minder vettig.



  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post113

Soul food (balletjes in tomatensaus met vanalles)

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Thu, March 12, 2009 22:51:36

Soms heb ik zin in véél smaken tegelijk. En knoflook én paprika én uien én wijn én kruiden én specerijen én tomaten. Geen subtiele aroma's, maar overweldigende geuren. Een samenspel van baldadige ingrediënten die samen geen harmonieus glockenspiel luiden, maar wild en headbangend tekeer gaan als AC/DC. Dan trek ik mijn kasten open. Allemaal tegelijk. Zonder medelijden zwier ik alle potentiële ingrediënten die daar al dan niet toevallig staan op mijn werkblad. Ik rits takken kruiden van de overwinterende planten in mijn kruidenbak. Ik kwak een paar flessen olijfolie met vreemde smaken op het aanrecht. Er wordt een fles wijn ontkurkt. Die moet er soswieso aan geloven. En dan gaat de pan op het vuur. Snijden, hakken, roeren, proeven, drinken.

Het leven vraagt soms om een gerecht dat de onrustige ziel zonder pardon lamlegt en doet zwijgen.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de saus: 1 ui, fijngesneden - olijfolie - 1 groene paprika, in blokjes - 1 stengel selder, fijngesneden - 1 teentje knoflook, fijngesneden - een glas rode wijn - 4 tomaten - 1 runderbouillonblokje - een takje rozemarijn - 1 theelepel gedroogde tijm - 2 laurierblaadjes - peper - zout - 1/2 theelepel cayennepeper - 1/2 courgette, in blokjes - 2 grote aardappels, in blokjes - een blik witte reuzenbonen (of kikkererwten), uitgelekt
Voor de balletjes: 800 g gemengd gehakt (varken/rund) - 2 eieren - 2 sneetjes brood, in melk geweekt en uitgeknepen met je handen - 2 eetlepels fijngesneden basilicum - 2 eetlepels fijngesneden peterselie - peper - zout - 6 lente-uitjes, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 1 eetlepel oregano

Zo maak je het
Fruit de ui glazig in olijfolie. Voeg de groene paprika en de selder toe. Laat even meebakken. Voeg dan de knoflook toe en roer goed. Overgiet met de rode wijn en laat even inkoken. Snij de tomaten in stukken en voeg ze toe met het bouillonblokje. Breng op smaak met de rozemarijn, de tijm, de laurierblaadjes, peper, zout en cayennepeper. Voeg dan de courgette, de aardappels en de reuzenbonen toe. Laat koken met deksel op de pan.
Maak nu de balletjes. Meng hiervoor het gehakt met de rest van de ingrediënten. Rol er balletjes van en bak ze rustig op een laag vuurtje rondom rond bruin in een braadpan. Voeg ze toe aan de saus en laat nog 15 minuten meegaren. Laat de saus even inkoken of bind met bruine maïzena express.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post102

Zalige zuurkoolschotel (Kerstperikelen deel 2)

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Mon, December 29, 2008 19:38:12
Blog Image
U komt natuurlijk niet uit een Poolse familie, dus hoogstwaarschijnlijk verklaart u mij nu een beetje 'gek in de kop'. Maar het zij zo. Wij eten zuurkool met Kerst. Na twee dagen kreeften, krab, kalkoenen en ijstaarten, hebben wij nog een klein gaatje vrij voor Kapusta (spreek uit: "kapoesta", het Poolse woord voor zuurkool).

Ik heb erg goed opgelet toen mijn grootmoeder zaliger nog in de potten roerde. Mijn moeder heeft dit recept nooit zelf gemaakt, het heeft echt een generatie overgeslagen. Nu ben ik dus de officiële Kapusta-maker in de familie.

Voor u deze blog de rug toekeert, moet u mij de kans geven om u te overtuigen van dit gerecht. Vergeet hot-dogs en voetbalwedstrijden. Daar heeft Kapusta namelijk niets mee te maken. Deze schotel is een onwaarschijnlijk hartig gerecht, vol worst, spek, laurier en jeneverbessen. Het is een gerecht dat instant kracht en verlichting geeft. Zodra u de geur opsnuift, wil u als een kleine foetus in elkaar kruipen en glimlachend toegeven dat het leven mooi geweest is. Dat het niet erg is mocht u op dat moment de wereld vaarwel moeten zeggen.

Zoals mijn metekind Maxim zo mooi demonstreerde bij de Rutten X-mas Tree: it makes you smile.

Dit heb je nodig voor... een hele familie
4 uien, grofgesneden - goede boter - 6 dikke sneden gezouten spek (niet gerookt) - 2 kilo natuurzuurkool (liefst vers, als je 't kunt krijgen bij de slager) - 6 laurierblaadjes - 2 eetlepels jeneverbessen - peper - 6 Poolse worsten ("kielbasa", je vindt ze bij Delhaize)

Zo maak je het
Neem een grote, diepe kookpot. Fruit de uien glazig in de een klont boter. Snij het spek in stukjes en voeg het toe. Laat even meebakken en voeg dan de zuurkool toe. Zet het vuur heel hoog en roer af en toe. Voeg na 10 minuten de laurierblaadjes en de jeneverbessen toe en roer. Het is nu de bedoeling dat je de zuurkool laat aanbakken. De bodem van de pan mag echt bruin worden (niet zwart). Giet er dan telkens een scheutje water in en roer de aanbaksels los met een houten lepel. Blijf zo 30 minuten doorgaan, tot de zuurkool mooi bruin begint te kleuren. Dit is essentieel voor de smaak. Voeg nu veel peper toe. Snij de Poolse worsten in kleine stukjes en voeg ze toe. Roer goed. En laat nogmaals 15 minuten al roerend goed aanbakken. Haal nu van het vuur en laat de zuurkool een nacht in de kelder staan (of een andere koele, donkere plaats). Warm de zuurkool de dag erna op. Ze moet opniuew gloei-end heet worden en aangebakken worden. Serveer met vast, donker brood en roomboter.


Blog Image

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post82

Pikante Spaanse omelet met witloof

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Sat, November 22, 2008 14:23:29
Blog Image
Zo. Ik ben er weer. De zoektocht mag afgeblazen worden. Trouwe lezers van deze blog hadden al opgemerkt dat Evelien die meestal Lekker Kookt de laatste dagen in geen velden of wegen in de buurt van een pot of pan te vinden was. Evelien had het niet alleen vre-se-lijk druk (Regi, ik hoop dat het groententaartje lekker was?), ze vond ook haar grote liefde. U leest het goed. Hij is gevonden. De man van Eveliens leven. Hij heet Steven. As we speak zit Steven naast mij in de zetel Die Zeit te lezen. Gezellig samen onder één dekentje. Af en toe werpt hij me een verliefde blik toe. We luisteren naar Amy McDonald, buiten sneeuwt het en we hoeven nergens naar toe. Domestic bliss van wel heb je me daar. Aan onze vertrouwdheid samen zou je kunnen denken dat we elkaar al jaren kennen. Niets is minder waar. De voorbije week was een rollercoaster (en als ik vraag of je 'rollercoaster' met e of a schrijft na de dubbele l, weet hij me daar feilloos op te antwoorden). Mijn mister dictionary. U zou zijn brieven moeten lezen. Ze blazen me letterlijk van mijn sokken. Ik raad het iedereen aan: heerlijk ouderwets veroverd worden. En nu zit hij hier dus naast me. Hij is niet van plan weg te gaan en dat wil ik ook niet. Steven stond erop dat mijn volgende onderwerp op deze blog onder de rubriek 'sexy' zou vallen. Ik ben er niet helemaal van overtuigd dat deze geïmproviseerde pikante omelet (ontbijt om 13u30) helemaal onder die noemer valt onder te brengen, maar de context spreekt voor zich.

Een gevulde omelet dus, een goede bron van proteïnen.

Dit heb je nodig voor 2 verliefde mensen

1 ui, fijngesneden - 8 cm chorizo, in plakjes - olijfolie - 2 eetlepels pijnboompitten - 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 3 stronkjes witloof, in repen - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 3 stukjes jalapeno peper - 2 eetlepels fijngesneden peterselie - 1 eetlepel fijngesneden bieslook - 4 lente-uitjes, fijngesneden - 6 eieren - een scheutje room - peper - zout - 12 trostomaatjes - een stuk cheddar kaas, geraspt - 1 eetlepel kappertjes

Zo maak je het

Fruit de ui met de chorizo zachtjes in olijfolie. Voeg de pijnboompitten en het Spaans pepertje toe, laat even meebakken. Voeg dan het witloof toe en laat zeker 10 minuten meegaren. Voeg dan de knoflook, de jalapeno peper, de peterselie, de bieslook en de lente-uitjes toe. Roer goed. Klop de eieren los in een kommetje met wat room. Breng op smaak met peper en zout. Strooi de kaas in de pan over de groenten en overgiet met het eiermengsel. Bestrooi met de kappertjes en schik de trostomaatjes er bovenop. Laat de omelet nu ± 20 minuten op een heel laag vuurtje garen met het deksel op de pan.


  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post70

Indische curry met kip

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Tue, October 28, 2008 08:09:28
Blog Image
Niet dat ik er al ooit ben geweest, maar ik ben dol op Indisch eten. Vooral op de geuren van de specerijen. Waarschijnlijk bent u al eens binnen geweest bij een Aziatische supermarkt. Wedden dat u daar als een analfabeet naar de lange rijen met zakjes kruiden stond te staren? Misschien kocht u wel iets, bv. kardemompeulen of korianderzaad. Die zakjes zijn intussen al lang over de datum, maar uit sentimentele redenen (en een gevoel van persoonlijk falen), wilt u ze liever nog niet meteen wegsmijten.

Ik heb daar ook gestaan. Twijfelend. Nieuwsgierig. Ontcijferend. Ik heb gekocht, geprobeerd, geëxperimenteerd, geproefd en weggegooid. Mede dankzij een Indische kennis tijdens mijn studententijd, die me dit makkelijk recept leerde maken, ben ik een fervent gebruiker geworden van raar klinkende specerijen. Omdat niet iedereen mijn passie deelt, suggereer ik in het recept dat je ook een kant-en-klare specerijenmengeling kunt gebruiken. Die vind je tegenwoordig in elke supermarkt. Let op, gebruik géén 'kerriepoeder', dan krijg je een heel ander effect. Zoek naar garam masala. Wie avontuurlijker is, kan zich een heel arsenaal specerijen aanschaffen en zelf beginnen mengen. In India heeft zowat elke huisvrouw haar eigen, geheime mengeling. Onderaan vindt u de mijne.

Dit recept is onwaarschijnlijk makkelijk, maar smaakt toch geweldig lekker. Je kunt de kip ook weglaten en vervangen door groenten (wortel, bloemkool...). Of maak het met scampi's (bak ze eventjes apart en voeg die pas helemaal op het laatst toe). Je kunt de kipfilets ook vervangen door hele stukken kip (bv. een volledig versneden kip). Dan moet je het wel wat langer laten pruttelen en af en toe het vet afscheppen van de saus.

Dit heb je nodig voor 4 personen
4 uien, grof gesneden - plantaardige olie - 4 kipfilets, in blokjes gesneden - 4 teentjes knoflook, fijngesneden - 2 blikjes gepelde tomaten (in stukjes) - 6 à 8 aardappels, geschild en in blokjes gesneden - 3 laurierblaadjes - 3 à 4 eetlepels Indische specerijen (kant-en-klare mengeling, bv. garam masala) of probeer het zelf eens te kruiden (zie lijstje specerijen onderaan) - basmatirijst - verse korianderblaadjes of bladpeterselie

Zo maak je het
Fruit de uien glazig in olie. Voeg de kip toe en laat ze lichtjes kleuren. Voeg dan de knoflook toe en roer goed. Overgiet met de tomaten en breng aan de kook. Voeg dan de aardappels, de laurierblaadjes en de specerijen toe. Laat minstens 30 minuten pruttelen. Kook intussen basmatirijst. Serveer de curry met de rijst, werk af met koriandeer of bladpeterselie.

TIP: Om het helemaal af te maken, kun je de rijst ook speciaal afwerken. Bak ze na het koken even op in een steelpan met 1 eetlepel olie. Voeg een handvol rozijnen, wat kaneel, suiker en eventueel een theelepel kurkuma toe. (Kurkuma is een geel poeder dat ook in kerriepoeder zit). Dan heb je gebakken, gele, zoete rijst. Past perfect bij de pikante curry.

Mijn eigen specerijenmengeling: 1/2 eetlepel korianderpoeder, 1/2 eetlepel komijnpoeder, 1/2 eetlepel gemberpoeder, 1/2 eetlepel zwarte mosterdzaadjes, 1 theelepel kurkuma (haldi), 1 theelepel cayennepeper, 1 theelepel kaneel, 8 kardemompeulen, 1 theelepel venkelzaadjes, 1 kruidnagel, peper, zout

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post61
Next »