Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Spinaziesoep met rucola

SoepPosted by Evelien Rutten Fri, March 27, 2009 14:57:55

Omdat ik de laatste weken zo hard heb gewerkt, ben ik een middagje thuis. Even op adem komen van 86 deadlines. Mijn standaard methode om rustig te worden, is natuurlijk koken. Geen verrassingen daar. Maar een uur geleden werd ik door Steven uit mijn eigen keuken verbannen. Zijn beurt om te koken. Er wordt kwistig gedruppeld met rijstazijn, fish sauce en sojasaus. Ik zag in de verte ook een pakje tofu terwijl ik naar de badkamer wandelde en ik rook kaffirlimoenblaadjes. Mijn gut feeling zegt dus: vanavond eten we Aziatisch.
Als hij denkt dat ik dit leuk vind, dan kent hij me nog niet. Ik zit te popelen om in de potten te gaan roeren. Te proeven. En, laten we wel wezen, commentaar te geven. Steven amuseert zich duidelijk te pletter. Hij heeft Egyptische jazz (echt!) opgezet en danst een beetje tijdens het koken. En ik? Ik verveel me steendood, hier achter mijn computer. Maar ik heb het zelf gezocht. Hij moest wel streng optreden, want ik ben ronduit onuitstaanbaar als hij een poging doet om te koken...

"Zijt ge zeker?"
"Zou ge dat niet zo doen?"
"Maar... ik lust helemaal geen tofu!"
"Zal ik intussen al de aubergines grillen?"
"Hebt ge daar al peper ingedaan?"
"Ja? Daar proef ik niks van."
"Snijdt gij anders de uien, dan doe ik de rest."

Logisch dus dat mij op een dag de toegang naar de keuken zou ontzegd worden.

Ik zal dan maar een recept intypen op mijn blog. Het is een spinaziesoepje dat ik enkele weken geleden maakte als lunch. Nu de lente in de lucht hangt, krijg ik weer zin in veel verse groentjes. Dit recept is supereenvoudig, maar wel heel lekker én gezond.

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 ui, fijngesneden - 1 teentje knoflook, fijngesneden - olijfolie - 1 aardappel, geschild en in blokjes - 1,25 liter kippenbouillon - een zak babyspinazie - een handvol rucola - peper - zout - nootmuskaat

Zo maak je het
Fruit de ui en de knoflook traag in de olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg dan de aardappel toe. Overgiet met de bouillon en laat 15 minuten pruttelen (tot de aardappelblokjes gaar zijn). Voeg dan de gewassen spinazie en de rucola toe. Laat 3 minuten meekoken en mix de soep dan glad tot ze fluwelig is. Proef en breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.

TIP: Voeg op het einde eventueel een beetje zure room toe.

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post111

Crème van aardpeer met tête de moine & truffelolie

SoepPosted by Evelien Rutten Thu, February 26, 2009 17:47:37

Enkele weken geleden was ik op een persconferentie over Zwitserse kazen. Geeuw, hoor ik u denken. Dat dacht ik aanvankelijk ook. Totdat ik hoorde waar ik verwacht werd: bij Dôme, één van de beste restaurants van Antwerpen. Dan trek je je beste pakje aan natuurlijk. Eenmaal met de voeten onder tafel en een glas champage in de hand, maakte ik kennis met de licht zurige Tête de moine. Dat is een cilindervormige, harde kaas die je op een metalen priem steekt. Je schroeft het mes erbovenop en dan kun je al draaiend mooie roosjes afsnijden (het toestel heet 'girolle'). Deze kun je zo uit het vuistje eten of fotogeniek in een soepje drapperen. Het voordeel van mijn beroep is dat ik al dat materiaal gewoon cadeau krijg, samen met een fles lekkere wijn, een rode stilo en een handig, opvouwbaar draagtasje met de vlag van Zwitserland erop.

U zult dat toestel in een kaaswinkel moeten gaan zoeken, of improviseren met een dunschiller.

De tête de moine (monnikshoofd) werd geserveerd in een crème van aardpeer met zwarte truffelschijfjes. Een goddelijke combinatie van texturen en smaken. Aardpeer (ook 'topinambour' of 'Jerusalem artichoke' genoemd) is een zogenaamde "vergeten groente", die tegenwoordig weer overal te koop is. De aardpeer ziet eruit als een gemberwortel, maar als je ze schilt is ze wit zoals een aardappel. De textuur is echter veel korreliger en de smaak redelijk flauw. Daarom combineer ik ze vaak met een andere groente.

Gisteren werd de bomma van Steven 90 jaar en was er een feestje, waar de jongste aanwinst van de familie (yours truly) het voor- en hoofdgerecht mocht bereiden. Ik begon met mijn interpretatie van de Dôme-aardperensoep, maar voegde nog twee andere groenten toe: prei en peterseliewortel. Die vond ik vorige zaterdag toevallig op de markt. De witte peterseliewortel lijkt op pastinaak, maar smaakt helemaal anders: een beetje zoals supergeconcentreerde peterselie. In kookboeken lees je vaak dat je peterseliewortel moet toevoegen aan bouillon, maar ik was deze groente nog nooit eerder tegengekomen. Als u de kans krijgt, moet u deze wortel zeker inslaan. Zelfs rauw is ze verrukkelijk. De combinatie flauwe aardpeer / pittige peterseliewortel was dan ook een voltreffer. Ik werkte de soep niet af met plakjes truffel (het is nu eenmaal crisis), maar met truffelolie. De bomma glimlachte gelukzalig: "Zo fijn dat dat smaakt!". De soep was op voor ik het wist, ik kon niet eens een foto maken...

Dit heb je nodig voor 6 personen
1 ui, fijngesneden - roomboter - het wit van 2 stengels prei, in ringen - 1,5 liter kippenbouillon - 6 aardperen, geschild en in blokjes - 1 peterseliewortel, geschild en in stukjes - 2 laurierblaadjes - enkele plakjes tête de moine - truffelolie

Zo maak je het
Fruit de ui op een laag vuur glazig in de boter. Voeg de prei toe en roer goed. Laat 10 minuten zachtjes 'zweten'. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Voeg dan de aardperen, de peterseliewortel en de laurierblaadjes toe. Laat 30 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes en mix glad tot een mooi gebonden, zijde-achtige witte crème. Serveer in voorverwarmde borden. Werk elk bord af met wat kaas en enkele druppels truffelolie.

TIP: vervang de peterseliewortel eventueel door pastinaak.



  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post98

Franse soep met rode & witte uien

SoepPosted by Evelien Rutten Sun, February 08, 2009 15:17:23

Mijn liefje is veranderd in een fitnessmonster dat mij zelfs op een slaperige zondagochtend weet te overtuigen om ook maar te gaan sporten. "Zullen we stipt om 11u vertrekken?" vroeg hij om 10u15, terwijl ik nog in badjas zat en genoot van mijn zelfgeperst wortel-appel-gembersapje. "Oké," antwoordde ik nog niet helemaal overtuigd. Want mijn plan was om eerst uiensoep te maken. Voor na het sporten. Want na het sporten ben ik sowieso uitgehongerd en als er dan geen voedzame hap voor me klaar staat, stort ik mij zonder pardon op de broodjes falafel van Beni Falafel hier om de hoek. Het geheim van een goede uiensoep is... tijd. De uien moeten éérst een uurtje rustig in boter sudderen en bruinen voor er ook nog maar één druppel bouillon over wordt gegoten. Hoe donkerder de uien worden, hoe zoeter. En natuurlijk ook hoe lekkerder de soep. Terwijl Steven zijn sportschoenen zocht en voor mij al twee handdoeken klaarlegde, begon ik als een gek uien te schillen. De helft rode en de helft witte, om eens te zien wat dat gaf, smaakgewijs. Nadat ze om 11u15 (en Steven al een paar keer uitdrukkelijk zijn keel had geschraapt) prachtig goudbruin waren, overgoot ik ze met kokende runderbouillon. Deksel op de pan, vuur uit en weg. Twee uur (en 450 verbrande kalorieën) later stormden Steven en ik de deur terug binnen. Nog 10 minuutjes op volle kracht laten doorkoken en klaar. Niet echt helemaal zoals ik het in normale omstandigheden zou doen, maar deze uiensoep was de beste die ik in jaren heb geproefd. Je kunt 'm mixen, maar persoonlijk hou ik wel van de fluweelzachte uiringen die smelten in je mond. Het recept is erg eenvoudig, maar voeg vooral geen extra ingrediënten toe (zoals prei, wortel, aardappel...). Maak de soep exact zoals hier beschreven staat, gewoon om eens te proeven wat je met een simpele ajuin kunt doen door 'm tijd te geven.

Dit heb je nodig voor 4 personen
een eetlepel boter - 4 rode uien - 4 witte uien - 1 theelepel gedroogde tijm - 1,25 liter runderbouillon (van 2 blokjes) - 2 laurierblaadjes - zwarte peper - bieslook

Zo maak je het
Smelt de boter in een diepe pan met dikke bodem. Schil de uien en snij ze in ringen. Voeg ze toe en bestrooi met de tijm. Roer af en toe om. Het vuur mag niet te hoog staan. Geef de uiringen rustig de tijd om te garen en zachtjes donkerbruin te worden. Panikeer niet als je ze even bent vergeten en ze een klein beetje zijn aangebrand. Giet er dan een bodempje water bij en roer. Overgiet na 1 uur met de kokende bouillon. Voeg de laurierblaadjes toe. Laat nog 20 minuten pruttelen en breng dan op smaak met peper (en eventueel nog wat zout, maar proef eerst). Schep uit in borden en garneer met fijngesneden bieslook.

TIP: Je kunt er een croûton met kaas bij serveren, maar persoonlijk vind ik de kaas altijd veel te overheersend in uiensoep.



  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post94

Maïssoep met koriander en kokos

SoepPosted by Evelien Rutten Mon, January 26, 2009 21:29:49

Onlangs ging ik met mijn vriendin Tuchila naar een Mexicaans restaurantje, dat werkelijk door iedereen die ik ken werd verguisd.

"Slecht dat wij daar hebben gegeten!"
"Neen, zo'n restaurant daar zien ze mij niet meer."
"Prefab! Van 't begin tot 't eind."

Nu ja, ik heb er heeeerlijk gegeten, wat misschien meer zegt over mijn smaakpapillen dan die van mijn vrienden en kennissen. Zo werd er mij een onwaarschijnlijk lekkere maïssoep geserveerd, die mij vanaf de eerste tot de laatste schep kon boeien. Sindsdien heb ik altijd een vaag plan in mijn hoofd gehad om die soep na te maken. Nooit van gekomen natuurlijk. Tot ik deze ochtend een maïssoep-recept las in een Brits kooktijdschrift. Aha! The moment of truth had arrived! Ik las het één keer en vergat vervolgens alles, behalve min of meer de ingrediënten.

Ik gebruikte géén maïs uit blik, maar sneed de verse gele korrels met een fileermes van de kolf. Daarnaast gaf ik deze soep een ernstige smaakboost met chili, koriander en knoflook. Resultaat? Oh la la la... Zelfs als je geen maïsliefhebber bent, moet je deze soep gewoon proberen. Steven had geen flauw benul wat ik hem serveerde, en verder dan "Ik ken deze smaak! Pompoen? Kokos?" kwam hij niet. Een perfecte harmonie!

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 rode ui, fijngesneden - olijfolie - 1 theelepel korianderzaadjes en 1 theelepel komijnzaadjes, versgemalen in de vijzel - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 2 cm gemberwortel, fijngesneden - 1 rode Spaanse peper, ontpit en fijngesneden - 2 maïskolven (of 1 groot blik maïs, uitgelekt) - 2 dl kokosmelk - 8 dl kippenbouillon - verse korianderblaadjes

Zo maak je het
Fruit de ui 10 minuten op een laag vuurtje glazig in olijfolie. Voeg dan de koriander- en komijnzaadjes toe. Laat nog 2 minuten meebakken. Voeg dan de knoflook, de gember en de Spaanse peper toe. Laat 5 minuten garen zonder te bruinen. Verwijder de buitenste bladeren en de draadjes van de maïskolven. Snij de maïskorrels met een scherp mes van de kolf. Voeg ze toe aan de uien. Overgiet met de kokosmelk en de bouillon. Laat 20 minuten koken. Mix de soep en serveer met verse koriander.

  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post90

Courgette-kervelsoep met gerookte heilbot

SoepPosted by Evelien Rutten Sat, January 03, 2009 10:39:39
Blog Image
Steven en ik zaten samen aan het ontbijt in Oostende. Een doordeweeks hotel met een doordeweeks ontbijt. Roerei. Pistolets. Rubberen plakjes kaas. En plots had ik het helemaal gehad. Steven keek me aan met open ogen. Dié Evelien had hij nog niet ontmoet.

"Kijk Steven. Het enige dat wij de afgelopen dagen gegeten hebben is kalkoen, kroketten, zware roomsauzen, ragoûts, opnieuw kroketten, vis in botersaus, chocolade, gebak en kaas. En nu weer zo'n ongezond ontbijt. Zo KAN het niet verder. Ik wil groenten. Fruit. Sapjes. Soep. Vitamines en mineralen. Oké?"

"Maar schatje, natuurlijk. Het is gewoon de tijd van het jaar. Het is onmogelijk om tijdens deze weken continu op je gezondheid te letten. Als het 1 januari is, gooien we het roer om. Oké?"

"Oké dan."

Dus na het ontbijt begaven wij ons richting verse viswinkel, alwaar we een weekvoorraad omega 3 insloegen: gerookte heilbot, gerookte paling, grijze garnalen en makreel. En zo trok ik met opgeheven hoofd, vol goede moed het jaar 2009 in. Mijn eerste gerecht was een heerlijke groene soep, afgewerkt met de heilbot. Extreem yummie.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 sjalotten of 1 ui, fijngesneden - olijfolie - 1 stengel prei, in ringen - 1 wortel, in blokjes - 3 courgettes, in stukjes - 1,25 liter kippenbouillon (van 2 blokjes) - 1 kleine aardappel, geschild en in blokjes - 2 laurierblaadjes - een half pak kervel, gewassen - peper - 4 lente-uitjes, in ringen - 200 g gerookte heilbot, in stukjes gescheurd

Zo maak je het
Fruit de sjalotten of ui glazig in olijfolie. Voeg de prei toe en bak even mee. Voeg dan de wortel en de courgettes toe. Overgiet met de bouillon en voeg de aardappel en de laurierblaadjes toe. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder dan de laurierblaadjes en voeg de kervel toe. Laat 2 minuten meekoken en mix de soep dan glad. Proef, breng op smaak met peper (geen zout, dat komt van de heilbot). Giet in borden en garneer met veel lente-uitjes en heilbot. De gerookte smaak geeft echt een heerlijke, zoute toets aan deze gezonde soep.

  • Comments(15)//www.evelienkooktlekker.be/#post84

Witloofsoep. In de diepte.

SoepPosted by Evelien Rutten Mon, December 08, 2008 21:47:51
Blog Image
Mijn trip naar Londen vorige week stond niet uitsluitend in het teken van de Goddelijke Gordon Ramsay. De échte reden voor mijn uitstapje over het kanaal was een museumbezoek. Denk nu niet dat ik een groot kunstkenner ben, of daar veel interessante dingen over kan vertellen. Integendeel. Ik onthoud geen namen en kan geen enkele 'stroming' fatsoenlijk uitleggen. Ik reageer heel intuïtief op schilderijen, het kan me niet schelen wie ze gemaakt heeft of hoeveel ze kosten.

Toen ik enkele jaren geleden geconfronteerd werd met de Amerikaanse schilder Mark Rothko, duizelde het mij voor m'n ogen. Ik begreep niet veel van zijn felle kleurvlakken, maar kreeg elke keer opnieuw tranen in mijn ogen als ik een afbeelding zag. Toen ik te weten kwam dat er deze winter een deel van zijn collectie te bezichtigen is in het Tate Modern, boekte ik dan ook meteen een ticket.

Eenmaal in het museum voelde ik hoe ik mezelf begon te verliezen. Zoiets valt moeilijk uit te leggen. Objectief gezien zijn het grote kleurvlakken. Maar hoe langer je kijkt, hoe meer subtiliteit je opmerkt. Hoe meer beweging, diepte, verborgen strijd. Mijn ziel herkent 'iets' en glijdt als het ware die grote, vloeiende kleurvlakken binnen.

Ik kende de felle kleuren, maar had nog nooit gehoord van zijn zwarte collectie. In een kleine, vierkanten kamer hingen vier gitzwarte schilderijen, één aan elke muur. Kolkend zwart met donkerbruine vierkanten erin. Een zwart dat tegelijkertijd het licht reflecteert en opslorpt. Het voelde een beetje aan als... sterven. Meegezogen worden in iets brutaal onbegrijpelijks. Drie jonge schoolmeisjes in uniform liepen de kamer binnen en snelwandelden voorbij de schilderijen. Ze keken, maar zagen niets. Te jong, te puur, te wit.

Misschien vindt u de link die ik nu ga leggen een beetje 'over the top', maar het zij zo. Als ik een gerecht maak, wil ik ook diepte in de smaak leggen. Ik hou niet van oppervlakkige, makkelijke smaken die (om het op z'n Stevens te zeggen) 'een laf sprongetje op je tong maken en meteen verdwijnen'. Neem nu de witloofsoep van dit weekend. Ze bevat enkel uien en witloof uit volle grond (veel lekkerder!). Geen prei, selder of wortels. Het is een soep die je ongelooflijk saai kunt klaarmaken, of interesting as hell. Met exact dezelfde ingrediënten. Alles hangt af van je eigen geduld, de volgorde waarin je werkt en de afwerking. Het is erg belangrijk dat je het witloof de kans geeft een beetje te karameliseren, dat zorgt voor een ongekende smaaksensatie. Deze soep is allesbehalve bitter. De verse kruidenmengeling op het einde maakt het helemaal af.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien - een grote klont roomboter - enkele takjes verse tijm (net geknipt) - 1 kilo witloof uit volle grond (kijk op de verpakking) - 1,5 liter kippenbouillon - 2 laurierblaadjes - 1 grote aardappel, geschild en in blokjes - peper - zout - 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie - 2 eetlepels fijngesneden bieslook - 2 eetlepels fijngesneden koriander

Zo maak je het
Snij de uien fijn en fruit ze samen met de tijm 10 minuten op een laag vuurtje in de boter. Ze mogen een beetje karameliseren (bruin worden), maar niet aanbranden. Voeg dan het fijngesneden witloof toe en laat ze 20 minuten meebakken. Geen minuut korter! Roer voortdurend. Het witloof moet een beetje karameliseren, net zoals de uien. Overgiet dan met de kippenbouillon en voeg de laurierblaadjes en de aardappelblokjes toe. Laat nog eens 20 minuten pruttelen en verwijder dan de takjes tijm en de laurierblaadjes. Mix de soep fijn en proef. Breng op smaak met peper en zout. Meng de kruiden in een kommetje. Giet de soep in borden en bestrooi met de gemengde kruiden.

Blog Image

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post74

Italiaanse bloemkoolsoep

SoepPosted by Evelien Rutten Sun, October 26, 2008 15:02:57
Blog Image
Mijn goede vriend Patrick is deze nacht vader geworden van een dochter: Ella. Mij dunkt dat dat een prachtige reden is om te feesten. Dat hoeft nog niet meteen vandaag, maar echt lang gaan we ook niet meer wachten. In dat kader bedacht ik vandaag een soepje dat je gewoon zo kunt eten, maar ook als feesthapje serveren. Ik baseerde me op een recept uit Olive (een Brits culinair magazine), maar zette het natuurlijk helemaal naar mijn eigen hand. Deze bloemkoolsoep noem ik Italiaans omdat ze geparfumeerd is met rozemarijn en aangevuld met borlottibonen (uit blik). Werk ze helemaal op het laatst af met een paar drupjes goede kwaliteit olijfolie. Misschien klinkt het niet zo spectaculair, maar geloof me: dit soepje is zo romig en aromatisch en vol van smaak dat je gasten niet genoeg zullen hebben aan één klein glaasje.

Dit heb je nodig

2 uien, fijngesneden - olijfolie - een grote tak rozemarijn (± 8 cm) een bloemkool, in roosjes gesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 1,5 liter kippenbouillon (eventueel van 3 bouillonblokjes) - 1 blik botlottibonen (je vindt ze in de Delhaize) - peper - zout

Zo maak je het

Fruit de uien glazig in olijfolie. Voeg de tak rozemarijn in zijn geheel toe (straks ga je die verwijderen). Voeg nu de bloemkoolroosjes toe en laat ze af en toe roerend 10 minuten meebakken. Ze mogen lichtjes verkleuren. Voeg dan de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken. Overgiet nu met de kippenbouillon en laat 20 minuten koken. Giet de borlottibonen in een zeef en spoel ze af met koud water. Voeg ze toe aan de soep en laat nog 5 minuten koken. Verwijder de tak rozemarijn en mix de soep glad. De soep mag niet te dun zijn, laat ze eventueel nog wat inkoken. Proef en breng op smaak met peper en zout. Serveer in kleine kommetjes of espressokopjes. Druppel in elk kommetje wat olijfolie en serveer meteen.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post60

Preisoep met rucola en gedroogde ham

SoepPosted by Evelien Rutten Tue, October 21, 2008 16:38:41
Blog Image
Gisteren was ik op een wijnproeverij in Hoeselt. Ik was uitgenodigd door Joris en Kurt, twee fotografen die sinds kort ook wijnhandelaar zijn (www.chateaucongo.be). Eigenlijk ken ik hen nog niet zo goed, maar mensen die op zoek zijn naar 'smaak', vinden elkaar blijkbaar altijd. Gelukkig maar, want wijnproeven is best een intieme aangelegenheid. Je ruikt, je kijkt, je proeft... En probeert dan heel intuïtief te beschrijven welke associaties die wijn bij je oproept. Niet iedereen heeft hetzelfde smaakpalet. Als ik het had over 'een vlak wijntje', sprak Kurt met blinkende oogjes over 'de revelatie van de dag'. Maar soms waren we het allemaal met elkaar eens. Vooral toen Joris een geur beschreef als 'tussen cassis en kattenpis'. Geen speld tussen te krijgen. Op zo'n wijnproeverij doe je meestal ontdekkingen. Helaas niet altijd de goedkoopste... Zo werd ik helemaal ijl in mijn hoofd (zoiets als verliefd zijn) van een rode Italiaanse wijn (Barbera d'Asti "La Marescialla" uit Piemonte). De wijn riep associaties op met een eindeloze zomer. Heel hard lachen. Een beetje sterven. Eeuwigdurende vriendschap. Elkaar haten en terug in elkaars armen vallen. Gelukkig zijn en alles vrijwillig achterlaten. Zoiets?

Ik ben van plan om beter te leren proeven en ruiken. Individuele geuren leren herkennen en benoemen. Natte steen. Hooizolder. Vanille. Een toets van kruidnagel.
Iemand vertelde me onlangs hoe je je geurgeheugen kunt trainen. Elke keer als je iets proeft, moet je de naam van dat ingrediënt luidop zeggen. Zo zullen je hersenen de volgende keer automatisch de link leggen als het ergens in verwerkt is.

En dat brengt mij naadloos bij mijn onderwerp van de dag: preisoep. Een pure soep met bijna enkel prei. Ik maakte ze deze middag klaar voor mezelf en het productieteam dat in mijn huis foto's aan het maken was. Toen we 's middags gezellig aan tafel zaten, fluisterde ik af en toe 'prei'... Ik hou u op de hoogte van mijn vorderingen!

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 uien, fijngesneden - 4 stengels prei, in ringen gesneden - olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngesneden - 1,5 liter kippenbouilllon (eventueel van 3 bouillonblokjes) - 2 laurierblaadjes - 1 takje verse tijm - zwarte peper - zout

Zo maak je het
Fruit de uien 10 minuten in olijfolie tot ze een beetje verkleurd zijn. Voeg dan de prei en de knoflook toe en laat 10 minuten meebakken. Overgiet met de bouillon en voeg dan de laurierblaadjes en de verse tijm toe. Laat 20 minuten pruttelen. Verwijder dan de laurierblaadjes en de tijm. Mix de soep glad. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

TIP: ik gaf de soep een feestelijke afwerking met flinterdunne stukjes rauwe prei, rucola en gedroogde gandaham (leg enkele sneetjes naast elkaar op een bakplaat, zet 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven). Je kunt ook een handvol rucola toevoegen aan de soep net voor je ze mixt. Niet meer pure preisoep, maar ook heel lekker.


  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post57
Next »